La meva adreça: tumateix.llibres@gmail.com

Albert Espinosa i Puig

Nascut a Barcelona el 5 de Novembre de 1974.  De petit va patir un càncer i li van haver d'amputar una cama, un pulmó i part del fetge. Va passar gran part de seva infantesa a l'hospital lluitant contra aquesta malaltia.
Als 19 anys comença a cursar a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona i a l'UPC. En aquesta escola va integrar el grup de teatre de l'ETSEIB, que llavors només era "el grup de teatre", sense cap nom o, posteriorment, Enginyeatre, amb un grup d'altres estudiants. Va ser en aquesta època quan va començar a escriure els guions de les peces de teatre que representàven, moltes d'elles a l'estil shakespearià (incloent i transcrivint semiimprovisacions dels actors) i de temes molt personals, com la seva vida a l'hospital, com Los Pelones (estrenada en versió cinematogràfica com a Planta 4) o més sovint molt lligats a l'ETSEIB, com Cuento de Navidad, Un novato en la ETSEIB, etc. Quan va finalitzar els estudis, va formar amb els seus companys estudiants o ja enginyers, els membres més antics del grup de teatre, la companyia Los Pelones, mentre que els membres més nous van continuar representant les seves obres i d'altres com a grup de teatre universitari.
Al contrari que la resta d'actors de Los Pelones, Espinosa no ha exercit mai d'enginyer. En acabar la carrera, gràcies els guions que havia escrit durant els estudis, va començar a treballar com a guionista de concursos i programes de televisió de Gestmusic. Aquesta activitat l'alternava amb la d'actor i guionista de teatre amb Los Pelones, els membres dels quals també l'alternaven amb les seves respectives professions (la majoria, enginyers). A Espinosa el que li agradava més era actuar, però només li oferien feines com a guionista de televisió. Escriu per a TVE i Televisió de Catalunya. (Abuela de verano, El cor de la ciutat...) 
El 2006, viu el seu any més intens com a guionista, ja que s'estrenen dues obres amb guió seu. La primera és Tu vida en 65'. Albert Espinosa va ser premiat als Premis Barcelona Cinema com el millor guió amb aquesta pel·lícula. L'altre pel·lícula estrenada aquest any va ser Va a ser que nadie es perfecto. En aquesta última pel·lícula, es retrata la minusvàlia com una cosa quotidiana, dins de lo normal, desterrant la visió estranya davant aquest tema.
El 2007 comença el rodatge de la pel·lícula del que serà el seu debut com a director cinematogràfic: No me pidas que te bese porque te besaré, basada en dues de les seves obres de teatre, ambdues ja de l'època de Los Pelones, amb els quals, ja fora de l'àmbit universitari, havia actuat a diversos teatres de Barcelona. 
El 2009, Albert Espinosa actua al Teatre Lliure de Barcelona, en una comèdia El fascinant noi que treia la llengua quan feia treballs manuals, escrita i dirigida per ell mateix, però per primer cop al teatre sense el grup Los Pelones. Com a fet en altres guions propis de teatre, ara espera adaptar-ne aquest també pel cinema.
El 2010 publica el llibre Todo lo que podríamos haber sido tú y yo si no fuéramos tú y yo, traduïda al català com Tot el que podriem haver estat tu i jo si no fóssim tu i jo. També aquest any estrena Herois, pel·lícula dirigida per Pau Freixas, de la que n'és guionista, i el gener de 2011 s'inicia l'emissió a TV3 de la sèrie de televisió Polseres vermelles, que també va guionitzar
La seva web

1 comentari:

Maria Fornas ha dit...

el teu cureu es albert19@telefonica.com¿