La meva adreça: tumateix.llibres@gmail.com

Maj Sjöwall i Per Wahlöö

Maj Sjöwall.
Va estudiar periodisme i arts gràfiques. Va treballarde reportera per a periòdics i revistes de Suècia abans d'entrar a l'editorial Wahlströn & Widstrand.
Durant aquest període no va deixar de fer traduccions de l'anglès, feina que va exercir professionalment des dels 19 añs.
A la revista Idun, amb la que va començar a treballar el 1961, va conèixer el que seria el seu company durant 14 anys: Per Wahlöö. Van anar a viure junts el 1962 i van publicar la seva primera novel·la a quatre mans tres anys més tard, el 1965, Roseanna. Va ser el primer títol del detectiu Martin Beck.
Igual que la seva parella va ser esquerrana i marxista, i les seves novel·les retrtaven trames policíaques però també retrataven la societat sueca. La parella va escriure una novel·la a l'any durant una dècada, fins que Wahlöö va morir.

Per Wahlöö. 
Va néixer a Goteborg el 1926. Es va graduar a la ciutat de Lünd el 1946.
Va treballar com a periodista realitzant cròniques de crims i societat. Als anys 50 va escriure guions per a televisió i ràdio i va treballar com a editor de diverses revistes.
Va militar en diverses formacions polítiques radicals i va ser expulsat de l'Espanya franquista el 1956. 
Va escriure algunes novel·les conegudes com la sèrie "Els dictadors" on mostra els abusos de poder i el costat fosc de la societat. Algunes d'aquestes son de ciència-ficció.
Va traduir gran part de l'obra d'Ed McBain al suec. 
Al 1961 va conèixer a Maj Sjöwall a la revista en la que els dos treballaven.

En 1971 es va otorgar el Premi Edgar Allan Poe de novel·la negra a la quarta novel·la, El policía que rie. Va ser la primera vegada que s'atorgava a una novel·la no escrita en anglès, i dos anys més tard es va adaptar al cinema: "The laughing policeman". 
En 2013 Maj Sjöwall va rebre a Barcelona el VIII Premi Pepe Carvalho de novel·la negra.  Per Wahlöö va morir als 48 anys de càncer de pàncrees, el juny de1975, Maj Sjöwal va morir l'abril de 2020.
La parella no es va casar mai. Van tenir dos fills: Tetz (1963) i Jens (1966). Tant un com l'altre ja tenien un fill de relacions anteriors. 
Les seves obres han venut més de 10 milions d'exemplars a tot el món.